Vragen en antwoorden over waterdispensers
De meest voorkomende vragen die ons regelmatig worden gesteld, hebben we hier in de FAQ's beantwoord. Klik je een weg door alle vragen en antwoorden over waterdispensers en drinkfonteinen. Als uw probleem achteraf nog steeds niet voldoende is opgehelderd, neem dan gewoon contact met ons op - we zullen u graag antwoorden!
Nuttige informatie over financieringsmogelijkheden en hygiëne van drinkwaterdispensers via leidingen vindt u hier ook.
Interessante feiten over drinkwaterbronnen
Een drinkfontein is een apparaat dat in openbare ruimtes wordt gebruikt om gratis en op een milieuvriendelijke manier van drinkwater te voorzien. Een andere achterhaalde term voor deze waterdispenser is ook een drinkfontein. De manier waarop het werkt is heel eenvoudig: de drinkfontein is aangesloten op een waterbron, meestal een openbare wateraansluiting of netwerkaansluiting van de exploitant. Net als bij waterdispensers voor binnengebruik hebben drinkwaterfonteinen geen koelmechanisme dat het water afkoelt. Deze systemen filteren het water ook niet door bijvoorbeeld actieve koolstoffilters, zoals meestal het geval is bij waterdispensers voor binnengebruik. Drinkwaterbronnen werken zonder elektriciteit en zijn zeer milieuvriendelijk. Ze zijn meestal erg hygiënisch omdat het water rechtstreeks uit de hoofdwaterleiding komt en niet tijdelijk wordt opgeslagen in containers (gallons of flessen). Dit verkleint de kans op bijvoorbeeld bisfenol in drinkwater — waarvan is aangetoond dat het kankerverwekkend is en in plastic flessen zit. Een openbare drinkfontein heeft veel voordelen, zowel voor het milieu als voor de gezondheid. Door het systeem te gebruiken, kunt u voorkomen dat u plastic flessen koopt en zo actief bijdragen aan het verminderen van afval en een gezondere levensstijl. Over het algemeen is een drinkwaterbron een praktische en hygiënische manier om op elk moment toegang te bieden tot vers en schoon drinkwater. Dankzij de eenvoudige bediening en de vele voordelen is de drinkfontein een goede investering voor elke stad die waarde hecht aan een gezonde en milieubewuste levensstijl.
Een drinkfontein is een waterdispenser die geschikt is voor buitengebruik. Het is vaak te vinden in openbare parken of op wandelpaden. Een drinkfontein is meestal een eenvoudig apparaat dat rechtstreeks op een waterleiding wordt aangesloten. Met een druk op de knop stroomt het water uit een drinkkraan of flessenvuller. Het voordeel van een drinkwaterbron is dat je altijd en gratis water beschikbaar hebt. Een drinkwaterbron is aangesloten op een wateraansluiting en heeft geen ingebouwde koeler, waterfilter en heeft ook geen carbonatatiefunctie voor bruisend water (CO2). De meeste drinkwaterfonteinen zijn alleen uitgerust met een kraan om direct te drinken, waardoor het mogelijk is om met een druk op de knop rechtstreeks water te drinken uit een boogvormige waterstroom die uit de drinkkraan stroomt. Met dergelijke systemen kun je nog steeds flessen of glazen vullen - niet helemaal vol, omdat ze schuin onder de drinkkraan moeten worden gehouden, maar je kunt er nog steeds een flinke slok mee vullen. Een waterdispenser is een apparaat dat in openbare gebouwen of buitenshuis te vinden is. Ze zijn er in verschillende maten en vormen. Sommige zijn bijvoorbeeld barrièrevrij aan muren bevestigd, terwijl andere op een voetstuk staan. Ze zijn meestal zo ontworpen dat ze door veel mensen kunnen worden gebruikt zonder bacteriën te besmetten. Sommige waterdispensers zijn uitgerust met een filter dat verontreinigende stoffen of onzuiverheden uit het water verwijdert. In zeldzame gevallen vindt u waterdispensers met carbonisatiefunctie, d.w.z. met bruisend water, in openbare ruimtes. De reden hiervoor zijn de hoge onderhoudskosten die gepaard gaan met hoge kosten. Het belangrijkste verschil is dus dat drinkwaterfonteinen buiten staan en waterdispensers binnen.
Milieuvriendelijkheid is tegenwoordig een steeds belangrijker onderwerp geworden. Het gaat erom ons milieu te beschermen en tegelijkertijd in onze dagelijkse behoeften te voorzien. Een voorbeeld hiervan is de drinkwaterfontein, ook wel drinkfontein genoemd. Een drinkfontein is een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief voor plastic flessen voor eenmalig gebruik. Het is ook praktischer, omdat je niet elke keer een zware fles hoeft mee te nemen, maar gewoon de drinkfontein kunt gebruiken. Een drinkfontein is een geweldige manier om op een milieuvriendelijke en goedkope manier handel te drijven. Er zijn veel verschillende modellen op de markt, die verschillen in kwaliteit en design. Bij Aquadona hebben we drinkwaterfonteinen van de hoogste kwaliteit, van's werelds toonaangevende fabrikanten met vele decennia ervaring op dit gebied. Dus als een stad burgers wil aanmoedigen om geen plastic flessen voor eenmalig gebruik te gebruiken, dan moet ze zeker een drinkfontein kopen.
Een drinkwaterfontein of drinkfontein is een handig apparaat dat op veel openbare buitenplaatsen te vinden is. Het is een geweldige voorziening voor mensen die altijd toegang nodig hebben tot vers en schoon drinkwater. Maar hoe werkt een drinkfontein eigenlijk? Een drinkwaterbron is in feite een apparaat dat ongefilterd en ongekoeld water uit een waterleiding afgeeft. Om precies te zijn, er zijn twee soorten drinkwaterbronnen. Het eerste type is de zogenaamde discontinue drinkfontein, die het water met een druk op de knop afgeeft. Het tweede type is de continue drinkfontein, die het water permanent levert zonder tussenkomst van de gebruiker - alsof er geen morgen is. In opdracht van de toenmalige politica Bettina Jarasch installeerde Berliner Wasserbetriebe (BWB) deze apparaten in Berlijn op een concurrentiebeperkende manier en in strijd met hun eigen beleid om „waar mogelijk water te besparen”. Deze te dure faciliteiten doen hun naam eer aan (Kaiserbrunnen) en voldoen niet aan de wettelijke vereisten. BWB werd daarom in het voorjaar van 2023 succesvol aangeklaagd door Aquadona GmbH voor een bedrag van tientallen miljoenen. Het proces begint wanneer de BWB moet uitleggen waarom ze aan de ene kant al jaren overheidsfinanciering ter waarde van miljoenen euro's in handen hebben en, aan de andere kant, zonder absoluut noodzakelijke aanbestedingen, drinkwaterfonteinen kopen en deze installeren op bijna verlaten plekken in Berlijn. Daarnaast is de drinkwaterfontein een eenvoudig te gebruiken en zeer praktisch apparaat dat het leven van mensen die onderweg drinkwater nodig hebben gemakkelijker maakt. Of het nu in openbare gebouwen of buiten is, een drinkfontein is een handige en efficiënte manier om altijd schoon en gezond drinkwater beschikbaar te hebben
Water is een essentieel element dat we elke dag nodig hebben. Het wordt aanbevolen om minstens twee liter water per dag te drinken om het lichaam gehydrateerd te houden. Een drinkfontein in de buitenlucht kan erg nuttig zijn. Een groot voordeel van een drinkfontein is dat deze in de toekomst overal in Duitsland te vinden zal zijn - dat is het doel van de EU-drinkwaterrichtlijn en de waterbronnenwet van 12.01.2023. „In de toekomst moeten alle burgers in de openbare ruimte toegang krijgen tot drinkwater van hoge kwaliteit”, staat er letterlijk. Hij vervolgt: „Waar dat technisch haalbaar is en aan de lokale vraag voldoet, moeten gemeenten drinkfontein aanleggen, bijvoorbeeld in parken, voetgangerszones en winkelcentra.” Dit bespaart niet alleen geld, maar beschermt ook het milieu, omdat je niet meer zoveel plastic flessen gebruikt. Met een drinkfontein met leidingen zal in de toekomst vers water beschikbaar zijn, wat vaak nog hygiënischer is dan ongefilterd water uit de kraan, omdat in een dergelijk systeem optioneel een actief koolstoffilter kan worden geplaatst dat verontreinigende stoffen zoals medicijnresten, pesticiden en zware metalen uit het water filtert. Samenvattend kan gesteld worden dat een drinkwaterput veel voordelen heeft. Het levert altijd vers water, bespaart geld en beschermt het milieu. Bovendien is het water uit een drinkwaterput vaak hygiënischer dan dat uit de kraan. Dus als een burgemeester zich zorgen maakt over de gezondheid van zijn kiezers en voor het milieu wil zorgen, moet hij overwegen een drinkfontein te kopen.
Een drinkwaterdispenser en een drinkwaterput zijn twee verschillende manieren om op elk moment toegang te krijgen tot vers en schoon water. Maar hoe werken deze twee systemen eigenlijk? Een drinkwaterdispenser is een apparaat dat waterfilters en meestal koeltechnologie combineert om vers en schoon water te leveren. Het water wordt door een filter geleid dat onzuiverheden en verontreinigende stoffen verwijdert. Het water wordt vervolgens gekoeld en verzameld in een container of rechtstreeks aan de gebruiker geleverd. Deze optionele container kan een ingebouwde kraan of een knop hebben om hem te activeren. Het systeem is erg handig omdat er geen flessen nodig zijn en op elk moment vers en koud water wordt geleverd. Het is daarom een milieuvriendelijk en hygiënisch alternatief voor flessenwater. Een drinkwaterbron daarentegen is een systeem dat water uit een natuurlijke bron haalt. In het geval van een drinkfontein wordt het water via een waterleiding rechtstreeks naar de gebruiker gebracht via een drinkkraan of een flessenvuller. Het water stroomt dus niet via een koelsysteem en door een filter, maar rechtstreeks van het waterbedrijf naar de gebruiker. Een drinkfontein is een heel natuurlijke manier om aan vers water te komen. Het water is niet alleen schoon maar ook rijk aan mineralen. In tegenstelling tot de drinkwaterdispenser is er echter geen geïntegreerd koel- of filtersysteem om het water te behandelen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Een drinkwaterdispenser is erg praktisch en hygiënisch, maar het water bevat vaak minder mineralen. Een drinkfontein is een natuurlijke bron van mineralen, maar het is niet altijd gemakkelijk om bij een bron te komen. Hoewel deze systemen sinds 12.01.2023 wettelijk verplicht zijn, zijn ze nog niet in alle Duitse steden geïnstalleerd. Over het algemeen zijn drinkwaterdispensers en drinkfonteinen beide zeer goede opties om op elk moment vers water te krijgen. Ze verschillen in hun manier van werken en hun voor- en nadelen. De keuze hangt af van de beschikbaarheid en prioriteiten van steden waar ze hun budget investeren.
Een drinkwaterfontein of drinkfontein is een praktische manier om op elk gewenst moment buiten vers water beschikbaar te hebben. Maar waar kan het worden gebruikt? Een drinkfontein is een apparaat dat is aangesloten op een wateraansluiting en te vinden is in openbaar toegankelijke gebieden zoals parken of marktplaatsen. Er zijn ook drinkfonteinen die het water kunnen filteren, maar dit vergt meer onderhoud, wat dus gepaard gaat met hogere kosten. Het is meestal heel eenvoudig om de drinkfontein te bedienen door op een knop te drukken of een fles in een doseerruimte te plaatsen en deze vervolgens naar beneden te drukken om de waterstraal te activeren. Drinkfonteinen worden op verschillende plekken gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld worden opgesteld in voetgangerszones, sportvelden, scholen of andere openbare instellingen om aan de vraag naar vers drinkwater te voldoen. De locatiekeuze voor een drinkfontein is echter niet willekeurig. In principe moet de drinkfontein altijd in de buurt van een wateraansluiting worden geplaatst om de aansluiting tot stand te brengen en de bouwkosten laag te houden. Het is ook belangrijk dat het apparaat barrièrevrij is en ook gemakkelijk kan worden bediend door kinderen en mensen met een handicap. Daarnaast zijn er een aantal wettelijke voorschriften die in acht moeten worden genomen bij het gebruik van drinkfonteinen. De plaatselijke gezondheidsdienst vereist bijvoorbeeld een regelmatige hygiënische test en de watervoerende delen van de drinkfontein mogen alleen bestaan uit materialen die zijn goedgekeurd voor de voedingsindustrie. Al met al is een drinkfontein met een vaste aansluiting een praktische en hygiënische manier om op elk moment vers drinkwater beschikbaar te hebben. Bij gebruik moet echter aandacht worden besteed aan de locatie en de wettelijke voorschriften om hygiënisch en veilig drinkwater te garanderen.
Een drinkfontein is een geweldige manier om gratis openbaar vers water te leveren in overeenstemming met de nieuwe wetgeving van 12.01.2023. Maar hoe werkt een drinkwaterbron eigenlijk en waar moet je op letten? Allereerst moet gezegd worden dat er verschillende soorten drinkfonteinen zijn. De eenvoudigste variant is de handmatige drinkwaterfontein, waarbij je het water in een fles vult door op een knop te drukken of een mechanische plaat naar beneden te drukken of direct op te drinken. Dit type drinkwaterfontein is bijzonder praktisch en duurzaam omdat de mechanische activering van de waterstraal geen elektrische technologie vereist en daarom gevoeliger is voor storingen. Bovendien is voor zo'n zelfsluitende drukknopklep geen elektriciteit nodig, wat energie en dus kosten bespaart en het milieu actief beschermt. Bovendien zijn dergelijke drinkwaterfonteinen met drukknopbediening bij Aquadona goedkoper dan bijvoorbeeld sensorgestuurde drinkfonteinen. Er zijn ook zogenaamde automatische waterdispensers, waarbij het water automatisch wordt afgegeven door sensoren. Dit soort drinkfonteinen zijn met name geschikt voor openbare ruimtes zoals scholen of winkelcentra, die minstens gedeeltelijk onder toezicht staan. Het voordeel van een sensorgestuurde drinkwaterbron is dat water contactloos en contactloos kan worden toegediend en zo de mogelijke besmetting en overdracht van bijvoorbeeld bacteriën kan worden verminderd. Ongeacht het type waterdispenser moet u er echter altijd voor zorgen dat de drinkwaterfontein daadwerkelijk vandalismebestendig is. De kwaliteit van het materiaal en het gepoedercoate oppervlak van het systeem spelen hierbij een doorslaggevende rol. Roestvrij staal van ongeveer 1,8 mm maakt vandalisme moeilijk en zorgt ervoor dat de drinkfontein bij goed onderhoud vele jaren meegaat. Een optionele poedercoating in de gewenste kleur is niet alleen een blikvanger, maar dient ook een nuttig doel. Dankzij een krasbestendige poedercoating die bestand is tegen vervaging door zonnestralen, is het apparaat makkelijker schoon te maken, is het gevoeliger voor vuil en kalkaanslag door hard water en is het moeilijk voor graffiti om aan het materiaal te kleven. Om ervoor te zorgen dat het water schoon en hygiënisch blijft, moet de drinkfontein beschikken over een automatisch, op batterijen werkend hygiënisch spoelsysteem met bijvoorbeeld een magneetklep. Dit zorgt ervoor dat stilstaand water wordt vermeden, wat van nature voorkomt wanneer de drinkfontein onregelmatig wordt gebruikt. Een optioneel filter kan ook worden geïnstalleerd als optie voor drinkbronnen voor buiten. Bij intensief gebruik moet dit echter elke 3 maanden eerder worden vervangen om besmetting te voorkomen. Samengevat is een drinkwaterbron een praktische manier om op een milieuvriendelijke en kosteneffectieve manier van drinkwater te voorzien. Maar om echt te kunnen profiteren van de vele voordelen, moet u ervoor zorgen dat de drinkfontein van goede kwaliteit is en regelmatig wordt onderhouden. Dit betekent dat niets een duurzame consumptie van vers en schoon water in de weg staat.
Een drinkwaterput of drinkfontein is een praktische installatie die steeds vaker voorkomt, zowel in openbare buitenruimtes als binnenshuis. Maar aan welke eisen moet zo'n apparaat voldoen om te voldoen aan de eisen voor barrièrevrij bouwen volgens DIN 18040? Er zijn in principe twee soorten drinkwaterfonteinen: fonteinen die aan de muur zijn bevestigd en fonteinen die vrijstaand zijn geplaatst. De wandsystemen garanderen de toegankelijkheid door op individuele hoogte vrij toegankelijk te zijn, zodat kraanwater kan worden verstrekt aan zowel mensen die slecht ter been zijn (in een rolstoel) als kleinere kinderen. De vrijstaande apparaten moeten daarentegen een barrièrevrije zijbak hebben om ook te voldoen aan DIN 18040. Als echter een pure drinkwaterdispenser zoals de Weser buiten wordt geïnstalleerd, kunnen een rolstoelgebruiker en kleine kinderen ook hier gemakkelijk water tappen. Over het algemeen bieden barrièrevrije drinkwaterbronnen veel voordelen. Ze zijn niet alleen een welkome verademing voor rolstoelgebruikers en kinderen, maar zijn in de meeste deelstaten ook in principe ingevoerd als een zogenaamde technische bouwverordening. Dit betekent dat naleving ervan verplicht is.
In een drinkfontein die het hele jaar door kan worden gebruikt, is in de grond onder de bodemvorstlijn, die ongeveer 1,5 meter diep is, een terugslagklep geïnstalleerd. Het water stroomt door deze terugslagklep telkens wanneer de waterafgifte bij de drinkwaterbron wordt geactiveerd. Als de gebruiker voldoende drinkwater heeft aangezogen, stroomt het water dat zich nog in de binnenpijp van de drinkfontein bevindt, uit de leiding naar de rioolaansluiting of een bloembed voor irrigatie, want water is een kostbaar goed. Doordat er geen zogenaamd stilstaand water in de slangen stagneert, kan het in de winter niet vriezen en kunnen de leidingen door uitzetting barsten. Een drinkfontein die het hele jaar door kan worden gebruikt, is daarom vorstbestendig en kan in de winter ook bij temperaturen onder het vriespunt drinkwater leveren zonder dat het systeem door vorst wordt beschadigd.
De meest gestelde vragen
Een waterdispenser voor bedrijven kost bij Aquadona ongeveer 700 EUR tot 13.000 EUR. Voor een klein budget krijg je een vaste waterdispenser van relatief robuust roestvrij staal, dat corrosiebestendig is en gebruikers lang plezier geeft. Voor drinkwaterfonteinen en waterdispensers voor buitengebruik is een hoger budget nodig, omdat een dikwandige constructie en vandaalbestendige componenten hierbij belangrijk zijn. Waterdispensers in de vorm van bekabelde werkbladen of vrijstaande apparaten voor op kantoor kunnen gerust van plastic worden gemaakt en kosten voor ons tussen de 1.000 en 2.000 euro.
De verzorging is afhankelijk van het materiaal van de waterdispenser en de locatie. Als de drinkfontein van roestvrij staal is gemaakt en binnenshuis wordt geplaatst, hoeft deze alleen van buiten te worden afgeveegd. Hiervoor is bijvoorbeeld een vochtige microvezeldoek voldoende. Roestvrijstalen reiniger kan ook af en toe worden gebruikt. In het geval van drinkbronnen voor buiten op de waterleiding die niet worden beschermd door een dak, moet erop worden gelet dat er een zuivere drinkkraan en een vrije afvoer zijn. Deze kunnen verstopt raken door bladeren of zand en aarde. Er moet ook aandacht worden besteed aan vogelpoep. Normale verontreinigingen in de afvoer, veroorzaakt door zand, aarde of bladeren, kunnen meestal met een paar liter water worden weggespoeld. Vogel-Aa moet grondig worden verwijderd met een ontsmettingsmiddel en daarna met veel water.
De plaatselijke gezondheidsdienst bepaalt het onderhoudsinterval voor de drinkwaterbron buiten. De definitie is bijvoorbeeld gebaseerd op wat voor soort lokale omgeving de installatieplaats is. Rustigere plaatsen met weinig risico op vandalisme kunnen andere onderhoudsintervallen worden aanbevolen dan bijvoorbeeld de Alexanderplatz in Berlijn. Vanuit technisch oogpunt is de drinkwaterput met leidingen onderhoudsvrij. Deze regel is echter alleen geldig als het apparaat geen waterfilter of UV-lamp heeft en er geen warm water, bruisend water (CO2) of gekoeld water wordt verstrekt. Deze opties vereisen dat filters met redelijke tussenpozen worden vervangen. Het wordt aanbevolen om elke 6 maanden het filter te vervangen en de dispenser voor flessenwater te desinfecteren. Dit is gebaseerd op delen van de drinkwaterverordening §17. Voor waterdispensers met leidingen en drinkfonteinen met bijvoorbeeld een koolstoffilter/koolstoffilter raden wij u aan om te voldoen aan DIN 6650 voor het reinigen van doseerapparatuur. Het is aan de operator om te beslissen of hij de waterdispenser na 90 of 180 dagen wil reinigen of desinfecteren. Het onderhoud kan dan bestaan uit alkalische, d.w.z. chemische stoffen, reiniging en een filtervervanging. Dit moet echter worden overwogen naar goeddunken van de exploitant van het distributienet en de plaatselijke regelgeving.
Van de planning tot de ingebruikname van een vaste waterdispenser met een vaste aansluiting duurt het meestal 2 — 12 weken. Afhankelijk van de inspanning kan dit sneller zijn of langer duren. Als een eenvoudige, aan de muur gemonteerde drinkfontein nodig is, is deze na levering en installatie direct klaar voor gebruik. Als er een stationair model moet worden opgesteld, duurt de installatie meestal enkele dagen langer. Verwacht dat we misschien niet altijd elke speciale drinkfontein in de door jou gewenste kleur of met de gewenste extra uitrusting hebben. Daarom kan de levering soms langer duren. Bij op maat gemaakte producten kan het zelfs enkele maanden duren om uw bekabelde waterdispenser te installeren.
De gezondheidsdienst is verantwoordelijk voor het toezicht op de drinkwaterkwaliteit in overeenstemming met de drinkwaterverordening. Afhankelijk van de regio zijn de gezondheidsautoriteiten erg blij met vaste waterdispensers. Een reden hiervoor is dat openbare drinkfonteinen door besmetting geen schade mogen toebrengen aan de bevolking en daarom regelmatig met de gezondheidsdienst gecorrespondeerd moeten worden.
DVGW-certificering/DVGW-certificaat: De nationale DVGW- en DIN-DVGW-certificeringen (Duitse Gas- en Watervereniging) zijn certificaten die vrijwillig door fabrikanten kunnen worden gekocht. Dit betekent dat ze niet wettelijk verplicht zijn. Het DVGW-certificaat is het bewijs van het vermoeden (volgens DVWG) van naleving van de erkende regels van de specifieke technologie. In eenvoudige taal: §17 van het Drinkwaterreglement is bij wijze van spreken de Bijbel voor de DVGW. Alles wat de DVGW doet of certificeert is gebaseerd op de paragrafen van de Drinkwaterverordening. (Naast verschillende DIN-normen) Over het algemeen worden er geen DVGW-certificaten afgegeven aan waterdispensers. Het laatste certificaat werd in 2011 uitgereikt omdat het erg complex, duur en ook niet nodig is, omdat waterdispensers normaal gesproken in het buitenland worden geproduceerd en daar al zijn gecertificeerd met bijvoorbeeld de internationale NSF-norm. Volgens het bedrijf is deze norm van hogere kwaliteit dan de Duitse TÜV. Officieel is er geen DVGW-certificaat vereist om een drinkfontein te installeren en te bedienen. De fabrikant van een drinkwaterdispenser moet er echter voor zorgen dat geen onderdelen van de waterdispenser schadelijk zijn voor de gebruiker. Waarom wordt algemeen aangenomen dat voor een waterdispenser een DVGW-certificaat vereist is? Installateurs gebruiken het certificaat om ervoor te zorgen dat ze geen product opstarten dat schade kan toebrengen aan de operator of de gebruiker. Juist deze beveiliging wordt verondersteld bij een DVGW-certificaat.
Als water te lang in de leidingen blijft staan, wordt dit „stilstaand water” genoemd en mag het niet worden gedronken. Waterdispensers met leidingwater geven altijd vers drinkwater af, op voorwaarde dat het water een paar seconden kan lopen voordat het wordt gebotteld. Bij ongunstige temperaturen in de zomer kunnen waterdispensers die al heel lang niet meer worden gebruikt, ervoor zorgen dat legionella zich zo sterk vermenigvuldigt dat de drempel die compatibel is met mensen wordt overschreden. Onder andere diarree kan dan een van de vervelende gevolgen zijn. Om dit voor te blijven, bieden we automatische hygiënische spoeling aan. Hiermee wordt de interne waterleiding elke 4 uur automatisch gereinigd met vers kraanwater.
Een vaste waterdispenser (ook wel drinkwaterdispenser of drinkfontein genoemd) werkt volgens hetzelfde principe als een spoelbak of een aanrecht. Als een waterdispenser op de waterleiding is aangesloten, wordt de waterstraal met een druk op de knop geactiveerd. In tegenstelling tot de spoelbak heeft de drinkfontein met leidingen een zelfsluitende afsluiter. Hierdoor stroomt het water alleen zolang de drukknop wordt ingedrukt. Er zijn echter ook mechanisch gemodificeerde drinkfonteinen met een permanente waterstroom. Deze worden bijna uitsluitend voor buitengebruik geproduceerd en worden daarom „drinkfonteinen voor buiten” genoemd. Een vaste waterdispenser heeft dezelfde aansluitingen als een standaard spoelbak voor huishoudelijk gebruik. Het is meestal 3/8″. Na het indrukken van de drukknop stroomt het water rechtstreeks van de drinkwaterleiding via dunne leidingen rechtstreeks naar de drinkkraan of flessenvuller. Van daaruit drink je rechtstreeks uit de boogvormige waterstroom. Als de waterdispenser is uitgerust met een flessenvuller, kan er water uit flessen of glazen worden gehaald. Tip: Als een drinkfontein geen flessenvuller heeft, houd dan een bakje schuin onder de drinkkraan. Dan kun je ook 2 GO water vullen zonder flessenvuller.
RICHTLIJN (EU) 2020/2184 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 16 december 2020 bevat onder meer de volgende kernboodschap in artikel 16 voor Duitsland: Water is een mensenrecht. Water is een openbaar goed, geen handelswaar! Om deze reden moet universele en billijke toegang tot veilig drinkwater voor iedereen worden vergemakkelijkt, met name door de installatie van buiten- en binnenfaciliteiten op openbare plaatsen. Het gebruik van kraanwater aanmoedigen door de gratis levering van water voor menselijke consumptie in overheidsdiensten en openbare gebouwen te bevorderen.
De Berlijnse Senaat maakt blijkbaar ook een grote uitzondering als het gaat om de antitrustwet en de uitoefening van een monopolie. In Berlijn wordt het mededingingsbeleid door de Senaat en haar dochteronderneming BWB anders behandeld dan gewenst is voor eerlijke concurrentie, of wordt het geregeld door de wet tegen oneerlijke concurrentie, met name door het antikartelverbod. Hoewel BWB vrij concurreert met fabrikanten en leveranciers van waterdispensers, kregen ze tussen 2018 en 2021 de voorkeur van de Berlijnse Senaat met een financiering van 8.000.000 euro voor de installatie van drinkfonteinen voor buiten. Dit ondanks het feit dat er andere concurrenten zijn die de drinkwaterbronnen hadden kunnen leveren die vereist zijn volgens de resolutie van de Blauwe Gemeenschap, tegen lagere prijzen en zelfs met de vereiste toegankelijkheid en de mogelijkheid om het apparaat het hele jaar door te gebruiken. In tegenstelling tot de Kaiserbrunnen die in de jaren 80 zijn ontworpen, die niet drempelvrij zijn en ook niet op kindvriendelijke hoogte beschikbaar zijn en daar ook permanent bovenop draaien, alsof water tegenwoordig een overvloed aan water is. Een duidelijk geval van oneerlijke concurrentie, blijkbaar met als doel de miljarden aan kosten te compenseren die zijn gemaakt door de terugkoop van BWB van RWE en VEOLIA in 2013. BWB hoefde niet deel te nemen aan aanbestedingen voor de levering van waterdispensers voor schoolcatering omdat, als dochteronderneming van de klant, de opdracht rechtstreeks aan BWB werd gegund - met uitsluiting van vrije concurrentie. Als gevolg van vertakte vriendjespolitiek kreeg BWB de opdracht om 600 waterdispensers voor scholen te leveren. Het is duidelijk dat Berlijnse politici een directe manier hebben gevonden om van het voltooide luchthavenschandaal naar het volgende schandaal te gaan. Een monopolie uitbuiten en een kartel opbouwen.
Hoe gezond waterdispensers zijn, hangt af van een aantal factoren. Enerzijds hangt het ervan af of het een vaste waterdispenser is met een aansluiting op de waterleiding of een gallonwaterdispenser. Bij vaste waterdispensers wordt kraanwater rechtstreeks van de waterleiding via slangen naar een container geleid. Je tapt dus vers water, een van de meest streng gecontroleerde voedingsmiddelen in Duitsland. Met gallonwaterdispensers kan water uit een gallonfles worden getrokken. Als deze gallonfles op de juiste manier is gevuld, vervoerd en bewaard, zou u door het gebruik ervan ook niet ziek moeten kunnen worden.
Hoe een waterdispenser koelt, hangt af van het systeem dat bedoeld is om het water te koelen. Met de optie „Direct Chill” wordt water alleen gekoeld wanneer de drukknop „Cooling” wordt ingedrukt. Dit betekent dat bij activering water door een zogenaamde metalen koelspiraal wordt geleid, die op zijn beurt wordt gekoeld door koelvloeistof van buitenaf. In andere apparaten wordt het water in een koeltank permanent afgekoeld tot een vooraf ingestelde temperatuur. De eerste bespaart elektriciteit, de tweede kan de smaak verminderen.
Afhankelijk van de locatie kost de installatie van een bekabelde drinkfontein/waterdispenser voor buitengebruik ongeveer 1.000 euro per meter uitgegraven waterleiding. Dit is een richtlijn bij benadering zoals gesteld door de openbare waterbedrijven in Berlijn (BWB).
Bijna zonder uitzondering is het drinkwater in Duitsland van zeer goede kwaliteit. Kraanwater in Duitsland is ook het meest streng gecontroleerde levensmiddel. Kalk en chloor kunnen nog steeds interfereren of zelfs onaangenaam worden bij het drinken van kraanwater. Met een koolstoffilter/koolstoffilter kun je chloor en kalk uit drinkwater filteren. Legionella kan zich vermenigvuldigen in combinatie met hoge temperaturen en langdurig ongebruikte waterleidingen. Als legionella wordt vermoed, moet de drinkfontein alkali/chemisch of met heetwaterstoom worden gereinigd.
Waterdispensers met een vaste aansluiting moeten extern worden gereinigd in overeenstemming met de hygiënevoorschriften. Het hangt ervan af waar zo'n apparaat is geïnstalleerd. Een vaste waterdispenser moet elke 6 maanden van binnenuit worden onderhouden als er een waterfilter of koelsysteem is geïnstalleerd. Frequentere externe desinfectie kan geen kwaad. Halfjaarlijks onderhoud kan bijvoorbeeld op een milieuvriendelijke manier worden uitgevoerd met loog, speciaal ontsmettingsmiddel of met heetwaterstoom. Hierdoor worden leidingen ontdaan van mogelijke vervuiling door ongefilterd kraanwater of biofilm geproduceerd door stilstaand water. Het type interne reiniging is bijvoorbeeld afhankelijk van het materiaal van de geïnstalleerde leidingen.
De hygiënestatus van een waterdispenser is afhankelijk van de onderhoudsintervallen en de netheid van de omgeving. In principe moeten waterdispensers elke zes maanden worden schoongemaakt om als hygiënisch te worden beschouwd. Als een dispenser voor vast water echter wordt blootgesteld aan verhoogde belasting door bijvoorbeeld hoge buitentemperaturen, is het raadzaam deze vaker te reinigen of te desinfecteren, in ieder geval extern. Voor drinkwaterbronnen voor openbaar gebruik buitenshuis specificeert de plaatselijke gezondheidsdienst de onderhoudsintervallen. Drinkfonteinen met een wateraansluiting, zonder waterraffinageadditieven zoals bruisend water, warm of koud water, zijn technisch gezien onderhoudsvrij. Je wastafelkraan thuis wordt immers niet „zo vaak” onderhouden.
Een actief koolstoffilter kan deeltjes, zware metalen, bacteriën en chloor die door de waterleiding stromen uit leidingwater filteren. In sommige gevallen kunnen verontreinigende stoffen zoals medicijnresten, gewasbeschermingsmiddelen en zelfs hormonale stoffen in het grondwater niet volledig worden verwijderd door de waterwerken. Om deze reden kan een actief koolstoffilter nuttig zijn bij hoge verontreinigingsniveaus en om organische en chemische verbindingen te filteren.
Een waterdispenser voor buiten of waterdispenser voor buiten kost bij ons ongeveer 2.000 tot 13.000 euro. Er zijn ook goedkopere modellen die volgens de fabrikant geschikt zouden moeten zijn voor buitengebruik, maar we raden je aan om op robuuste materialen te letten en deze kosten meestal iets meer.
RICHTLIJN (EU) 2020/2184 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 16 december 2020 betreffende de kwaliteit van water bestemd voor menselijke consumptie bevat het volgende citaat in artikel 16: „In haar mededeling van 19 maart 2014 over het Europees burgerinitiatief „Water en basissanering” zijn een mensenrecht! Water is een openbaar goed, geen handelswaar! „riep de Commissie op tot De lidstaten moeten alle burgers een minimale toegang tot watervoorziening bieden in overeenstemming met om aanbevelingen van de WHO te verkrijgen. Ze stemde er ook mee in om „via haar milieubeleid [...] door te gaan voor [naar] ervoor zorgen dat de hele bevolking [...] betere toegang heeft tot veilig drinkwater [...]” Dit is in In overeenstemming met doelstelling 6 van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling en de daarmee samenhangende doelstelling,” [om] universele en billijke toegang tot veilig en betaalbaar drinkwater voor iedereen te bereiken.” Zur De lidstaten moeten de kwaliteits- en beschikbaarheidsaspecten van toegang tot water regelen als onderdeel van Reactie op het Right2Water-initiatief en als bijdrage aan de uitvoering van Principe 20 van de Europese pijler sociale rechten, volgens welke elke persoon „het recht heeft op toegang tot essentiële diensten zoals water [levering]” moet de kwestie van toegang tot water op nationaal niveau aanpakken en daarmee een zekere beschikken over een discretionaire bevoegdheid wat betreft de precieze aard van de uit te voeren maatregelen. Dit moet worden gedaan door Er worden maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot water voor menselijke consumptie verbeteren, met name door buiten- en binnensystemen te installeren op openbare plaatsen, waar dit technisch haalbaar is, en door maatregelen ter bevordering van het gebruik van kraanwater door gratis levering van water voor menselijke consumptie in overheidsdiensten en openbare gebouwen of — gratis of tegen een kleine servicevergoeding — voor restaurantklanten, kantines en cateringdiensten worden gepromoot.”
Uw plaatselijke gezondheidsdienst bepaalt over het algemeen hoe vaak en met welke tijdsintervallen watermonsters moeten worden genomen. Over het algemeen bedragen de kosten voor waterbemonstering, wat belangrijk is voordat de drinkfontein wordt geïnstalleerd, 60, - € tot 150, - €. Het is tenminst in Duitsland zo.
Interessante feiten over de financiering van drinkfonteinen
Afhankelijk van de overeenkomst in het sponsorcontract kan sponsoring permanent of eenmalig zijn en 1 of 5 jaar duren. Als bijvoorbeeld een drinkfontein met een roestvrijstalen badge met de naam en het logo van de sponsor op de vaste waterdispenser is aangebracht, is het sponsorproject uniek, maar met een permanent zichtbaar karakter.
De makkelijkste manier om sponsors te vinden is via zijn goede netwerk van contacten en enig enthousiasme voor het drinkfonteinproject. Als je geen van beide hebt, vraag het dan eerst aan je plaatselijke spaarbank of waterleverancier. Vraag om financiering en presenteer daar je project. Bied beloningen aan, zoals een inauguratiefeest met pers- en sponsorceremonie. U kunt ook contact opnemen met regionale bedrijven of bedrijven die baat zouden hebben bij een zekere mate van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sponsors houden van opgeruimde en overzichtelijke sponsorportefeuilles die het verwachte advertentiesucces weergeven. Schrijf daarom alle mogelijke voordelen op die interessant kunnen zijn voor je sponsor. Houd er rekening mee dat sponsors iets willen in ruil voor het bedrag dat ze geven, anders zou het een donatie zijn, want er is niets in ruil voor donaties. Doe dus een beroep op het eigenbelang van de sponsor. Wat haalt hij uit het sponsoren van jouw project? Een socialer imago, minder belastingdruk, kosteneffectieve reclame of zelfs meer klanten? We horen keer op keer hoe tijdrovend het zoeken naar sponsoren is.
Een roestvrijstalen badge of gravure op de drinkfontein is bijvoorbeeld mogelijk. Het logo of de naam van de sponsor kan ook in de bodem van de drinkwaterdispenser worden vereeuwigd. Aanvullende overeenkomsten, zoals een link naar uw website of het recht van de sponsor om reclame te maken voor de aangeboden sponsoring, bijvoorbeeld in krantenartikelen, zijn de meest gebruikelijke sponsoropties. Een kleine inauguratie is echter vaak voldoende — vooral voor kleine bedragen onder de 2.000 euro.
In het geval van sponsoring dekt de sponsor minstens de pro rata kosten van de drinkfontein en de installatie. Door de kosten op zich te nemen, verkrijgt de sponsor het recht om met zijn bedrijfsnaam te adverteren als officiële sponsor van de gefinancierde instelling. Dit is echter het onderwerp van het contract dat u met uw sponsor moet sluiten.
Wetenswaardigheden over systemen voor flessenwater
Een waterdispenser is een apparaat dat rechtstreeks op de waterleiding is aangesloten voor het doseren van water. Water kan met een druk op de knop of contactloos met een naderingssensor of voetpedaal in vaten worden gevuld. Als een waterdispenser gekoeld, heet, gefilterd of koolzuurhoudend (CO2) water afgeeft, wordt dit een flessenwatersysteem genoemd. Waterdispensers voor buitengebruik zonder extra opties zoals koolstoffilters om kalk en chloor te filteren, worden in de regel drinkwaterfonteinen of drinkfonteinen genoemd.
Je hebt in ieder geval een kraanwateraansluiting nodig, eventueel een rioolaansluiting en eventueel een stroomaansluiting als je kiest voor gekoeld water of warm water. Sommige van onze Canaletas- en Borg- en Overström-waterdispensers worden geleverd met een lekbak of zelfs een afvalwatertank.
Koolzuurflessen kunnen in principe worden besteld bij een lokale leverancier. Dit biedt vaak een bezorgservice of zelfs een omruilservice. Let op de maximale afmetingen van de CO2-fles die in uw flessenwatersysteem past. In principe zijn er adapters (M11 x 1) die het gebruik van zowel wegwerpflessen als herbruikbare flessen mogelijk maken. Volgens onze ervaring is Unterbichler een betrouwbare CO2-leverancier.
Flessenwatersystemen zijn niet zo onderhoudsvrij als gewone drinkbroodjes. Als er een waterfilter is geïnstalleerd, moet het filter uiterlijk na 12 maanden worden vervangen, afhankelijk van de waterzuiveringscapaciteit. Het aanbevolen interval tussen de reinigingsintervallen (reiniging en desinfectie van het hele apparaat), dat veilig is voor de gebruiker, bedraagt 3 tot 12 maanden en moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de bedieningsinstructies van de fabrikant.
Wat u moet weten over het kopen van waterdispensers
U gaat ermee akkoord om gedurende een bepaalde periode x een aantal bekabelde drinkfonteinen of waterdispensers met een vaste aansluiting bij ons te bestellen en daarvoor een korting te krijgen. Voorbeeld: Een bedrijf verbindt zich ertoe om binnen 3 jaar 30 waterdispensers te bestellen en krijgt in ruil daarvoor een korting van XX%.
Het NSF/ANSI 61-certificaat is de standaard voor de productie van drinkwaterdispensers die in het buitenland zijn vervaardigd. Onderdelen van drinkwatersystemen die NSF-gecertificeerd zijn, worden gebruikt om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke verontreinigingen in het drinkwater terechtkomen. NSF/ANSI 61 is een Amerikaanse, nationale norm die betrekking heeft op waterbehandeling. Volgens de website van de NSF zijn ze onderworpen aan strenge eisen en controles van bijvoorbeeld waterdispensers en drinkfonteinen die in contact komen met water. De NSF-norm bevestigt dat de systemen die ermee zijn toegekend, gemaakt zijn van veilige materialen en dat er daarom geen schadelijke stoffen in het drinkwater terechtkomen.
Met Aquadona is betaling mogelijk op rekening, met creditcard, PayPal of door vooruitbetaling. Als u vooraf betaalt, betaalt u het totaalbedrag voordat de levering wordt verzonden.
Sponsoren zoals waterwerken, spaarbanken of regionale bedrijven bieden vaak financiering aan voor uw drinkfontein met leidingen. Dit gaat vaak gepaard met de opening van een openbare drinkfontein en met de gebruikelijke sponsorkenmerken, zoals reclamerechten voor de sponsor. Het ziet er anders uit als iemand je een drinkfontein schenkt, want een donatie is altijd onbaatzuchtig en er is niets voor terug toegestaan. Indien nodig wordt door de ontvanger van de donatie alleen een donatiebewijs uitgegeven, op voorwaarde dat de ontvangende instelling door de belastingdienst in haar liefdadigheidsstatus wordt erkend. Een donatie is interessant voor de sponsor omdat deze op vertoon van een donatiebewijs als een speciale uitgave wordt beschouwd en fiscaal aftrekbaar is. Voor de begunstigde is de donatie belastingvrij als deze ten goede komt aan een goed doel. Daarom mogen er na ontvangst geen belastingen worden geïnd bij de belastingdienst.